DOMÁCÍ ŽITNÝ CHLÉB

Ingredience:
300 ml teplé vody
 
Postup:
 
Aktivace droždí:
Rozpusťte cukr ve teplé vodě a přidejte sušené droždí. Nechte odpočívat 5-10 minut, dokud se směs nestane pěnivou.
 
Příprava těsta:
Ve velké míse smíchejte žitnou mouku a sůl. Udělejte důlek uprostřed a přidejte aktivované droždí a olej.
 
Hnětení těsta:
Postupně začněte spojovat mouku s tekutinou a hnětěte těsto, dokud nezískáte hladké a pružné těsto. Přidávejte vodu nebo mouku podle potřeby.
 
Kynutí těsta:
Přikryjte mísu čistým utěrkovým plátnem nebo potravinářským fóliem a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1-1,5 hodiny, nebo dokud se zdvojnásobí objem.
 
Formování chleba:
Předehřejte troubu na 180°C.
Vytvarujte těsto do tvaru bochníku nebo rohlíků podle vaší preference.
 
Druhé kynutí:
Ponechte tvarované těsto odpočívat a kynout dalších 15-20 minut.
 
Pečení:
Pečte chléb v předehřáté troubě po dobu přibližně 30-40 minut, dokud není chléb zlatohnědý a zazní dutý zvuk, když na něj klepnete.
 
Chlazení:
Nechte chléb chvíli vychladnout před krájením.
Tento domácí žitný chléb bude mít příjemnou vůni a chuť. Je skvělý k podávání s máslem, sýrem nebo jako součást sendviče.
 
Užijte si pečení!
 

chleba