MAKOVÝ KOLÁČ

Těsto:
 
150 g másla (nebo rostlinného tuku)
1 vejce
2-3 lžíce studené vody
Náplň:
150 ml mléka
Šťáva a kůra z jednoho citronu
1 vejce na potření
 
Postup:
 
Příprava těsta:
Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl v míse.
Přidejte na kostičky nakrájené máslo a rukama ho vpracujte do suchých ingrediencí, dokud nevznikne drobivá směs.
Přidejte vejce a postupně přilijte studenou vodu. Zpracujte těsto dohromady, ale nedrhněte ho příliš dlouho. Vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
 
Příprava náplně:
Mletý mák smíchejte s mlékem, přidejte cukr, skořici, šťávu a kůru z citronu. Vše důkladně promíchejte.
 
Skládání koláče:
Troubu předehřejte na 180 °C.
Rozválejte těsto na pomoučeném vále do velikosti pekáčku. Vložte ho do vyloženého pekáčku, aby tvořilo spodek i okraje koláče.
 
Náplň a pečení:
Na těsto rozetřete připravenou makovou směs.
Zbytky těsta můžete použít na vytvoření mřížky nebo jiného vzoru na vrcholu koláče.
Potřete vrchní vrstvu těsta rozšlehaným vejcem.
Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut nebo dokud není těsto zlatavě hnědé.
 
Dokončení:
Po upečení nechte koláč vychladnout před krájením na kousky.
Těšíme se na výsledek!
 
Dobrou chuť!
 

mák