LOSOS V TERIYAKI OMÁČCE S BULGUREM

Ingredience:
Na lososa:
4 filety lososa (asi 150 g každý)
1/2 šálku teriyaki omáčky
2 lžíce medu
2 stroužky česneku (nasekané)
1 lžička čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
Sůl a pepř podle chuti
Pro bulgur:
2 šálky vody nebo zeleninového vývaru
Šťáva z poloviny citronu
Sůl a pepř podle chuti
Na ozdobení:
Čerstvá petržel nebo koriandr (nasekaná)
Plátky citronu

Postup:
 
Příprava teriyaki omáčky:
V misce smíchejte teriyaki omáčku, med, sójovou omáčku, nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor, sezamový olej, sůl a pepř. Toto je marináda pro lososa.
 
Marinace lososa:
Vložte filety lososa do této marinády a nechte je odpočívat v lednici alespoň 30 minut (ideálně déle pro lepší nasičení chuti).
 
Příprava bulguru:
V malém hrnci přiveďte k varu vodu nebo zeleninový vývar. Přidejte bulgur, snižte teplotu, zakryjte a vařte podle pokynů na obalu (většinou 10-15 minut). Po uvaření přidejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Promíchejte.
 
Příprava lososa:
Rozpálenou pánvi postříkejte olejem a opékejte lososa na středně vysokém ohni asi 3-4 minuty na každé straně nebo dokud losos není krásně zlatohnědý a propečený. Během pečení můžete lososa ještě potřít marinádou.
 
Servírování:
Na talíři podávejte lososa na lůžku bulguru. Posypte sezamovými semínky a ozdobte nasekanou petrželí nebo koriandrem. Přidejte plátky citronu pro osvěžení.
Tento recept vám přinese chutný a zdravý pokrm, který můžete podávat jako hlavní jídlo.
 
Dobrou chuť!

losos