FIT HALUŠKY SE ZELÍM

Ingredience:
Halušky:
2 středně velké brambory (oloupané a nastrouhané)
1 vejce nebo 2 lžíce lněných semínek (smíchaných s 6 lžícemi vody a necháno odpočívat 15 minut)
1 lžička soli
 
Sterilizované Zelí:
1 cibule (nasekaná)
2 lžíce oleje nebo sádla
Sůl a pepř podle chuti
Alternativní Sýr:
100 g tvarohu nebo řeckého jogurtu
 
Postup:
 
Příprava těsta na halušky:
Brambory oloupejte, nastrouhejte a vytlačte nadbytečnou šťávu. Smíchejte s celozrnnou moukou, lněným "vejcetem" (nebo skutečným vejcem) a solí, a vytvořte hladké těsto.
 
 
Tvarování halušek:
Na vysypané podložce utvořte z těsta válečky o tloušťce prstu a krájejte malé kousky, které tvarujte do tvaru malých válečků.
 
 
Vaření halušek:
Halušky vařte ve vroucí osolené vodě. Jakmile vyplavou na povrch, vařte je ještě asi 2-3 minuty. Poté je vyndejte a odceděte.
 
 
Příprava sterilizovaného zelí:
Na pánvi na rozehřátém oleji nebo sádle orestujte nasekanou cibuli dozlatova. Přidejte sterilizované zelí a orestujte do měkka. Osolte a opepřete podle chuti.
 
 
Smíchání s haluškami:
Smíchejte uvařené halušky se sterilizovaným zelím a promíchejte.
 
 
Alternativní Sýr (nebo vyloučení):
Pokud chcete přidat sýr, přidejte 100 g tvarohu nebo řeckého jogurtu a dobře promíchejte.
 
 
Podávání:
Podávejte ihned, teplé, a můžete přidat uzené, další bylinky nebo kousky rajčat podle chuti.
Tato zdravější varianta halušek se sterilizovaným zelím vám poskytne více vlákniny a dalších živin.
Dobrou chuť!
 
hal